"Een week om nooit te vergeten"

Recepten


Een bevalling is erg vermoeiend. Het is een aanslag op het lichaam. Voor sommige moeders is het een sprint, voor anderen een meerdaagse marathon. 

Het eten na de bevalling kan helpen de tekorten van het lichaam terug op pijl te krijgen. Gezonde voeding zorgt voor de broodnodige energie die de zorg voor een pasgeboren baby vergt. Ook wanneer je borstvoeding geeft is het erg belangrijk om gezond te eten

Hieronder vind je een aantal recepten die erg goed voor je zijn en die ik graag voor je maak tijdens de kraamweek.

Canelloni  spinazie en ricotta

 

• 250 gram ricotta

• 600 gram spinazie

Verse lasagnebladen

 

• Parmezaanse kaas of 1 zakje Paranokaas

• 500 gram tomatensaus met basilicum

 

• 250 gram mascarpone

• Mespuntje nootmuskaat

 

• Peper en zout

 


 


 


 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Sjalot en knoflook klein snijden en aanfruiten. Spinazie even kort wokken en vocht laten uitlekken in een vergiet.

 

Op smaak brengen met peper zout en de nootmuskaat. 

Parmezaanse kaas en de ricotta erdoor heen roeren

 


 


 

Tomatensaus erdoorheen roeren samen met de marscapone en even 3 minuten op laag vuur laten pruttelen.

 

Ovenschaal invetten met olijfolie, canneloni's vullen en verdelen over de bodem van de ingevette ovenschaal. Vervolgens de tomatensaus  erover verdelen. Dit herhaal je nog een keer. Je eindigt dus met de tomatensaus.

 

Dan kan de ovenschaal in de voorverwarmde oven op 180 graden ongeveer 40 minuutjes. 


Kippensoep 

2 liter water

2 kippenbouten

1 ui

1 prei

2 stengels bleekselderij

1 peen/winterwortel

verse fijngesneden peterselie

2 laurierblaadjes

stukje foelie

1.5 hand vol vermicelli

cajunkruiden

peper en zout


1. Kruid de kippenbouten met peper, zout en cajun kruiden en bak deze even kort aan, aan beide kanten op hoog vuur met wat margarine of roomboter.

2. Fruit het uitje aan

3. Doe de kippenbouten nu in een grote pan en voeg het water toe en breng aan de kook.

4. Voeg het uitje, de andere groenten en de specerijen nu toe en breng opnieuw aan de kook

5. Zet de pan soep nu op een laag vuurtje, laat het zo enkele uren lekker pruttelen

6. Haal de kippenbouten uit de soep en haal het vlees van de botten. Vervolgens gaan de stukjes kip weer terug in de pan.

7. Voeg nu de vermicelli en de peterselie toe aan de soep en laat deze minimaal een kwartiertje doorpruttelen. Proef de soep nog even en voeg zo nodig nog iets toe aan de soep. Nu kun je lekker genieten! 


Risotto

!1/2 pakje risotto rijst

sjalot of rode ui

teentje knoflook

ongeveer 1 liter bouillon (kip, vis, vega, rund)

kippendijen 4 stuks (je kunt dus ook een vegetarische of een risotto met vis maken)

kruiden om je kip, vlees of vis mee te marineren ( bij de kippendijen gebruik ik ook altijd een scheutje ketjap)

parmezaanse kaas of zakje parano

Groente zoals bijv. Puntpaprika, courgette en half bakje champignons

peper en zout


1. Fruit het sjalotje of de rode ui aan met het teentje knoflook.

2. Wanneer deze glazig zijn voeg je de risotto rijst toe. Vanaf dit moment blijf je goed roeren want de korrel mag absoluut niet verbranden maar moet een beetje glazig worden. Zet je vuur dus niet te hoog!

3. Voeg nu steeds kleine beetjes bouillon toe en blijf roeren door de risotto. Iedere keer wanneer het vocht is opgenomen door de korrel voeg je weer een scheutje bouillon toe. 

4. Dit herhaal je net zolang totdat de korrel gaar is. 

5. Ten slotte voeg je de Parmezaanse kaas toe en maak je de risotto lekker op smaak met wat peper en zout. 

6. In een andere pan bak je de groenten. Ook deze maak je op smaak met peper en zout.

7. In weer een andere pan bak je de gemarineerde kip, niet te lang want anders wordt deze te droog. 

8. Uiteindelijk voeg je alles bij elkaar in de risotto pan, roeren en even proeven..... klaar? Mmmmm eetsmakkelijk!


Lasagne, biet & pompoen

 

250 gram verse lasagnebladen

500 gram gekookte bietjes (in plakjes gesneden)

450 gram pompoen ( eerst koken, of diepvries pompoen)

800 gram tomatenblokjes

1 ui

10 gram verse salie

Zakje geraspte geitenkaas

Olie, peper en zout


1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en vet de ovenschaal in met wat olie.

2. Kook of ontdooi de pompen.

3. Uitje snijden en aanfruiten in de pan. Tomatenblokjes erbij en de pompoen erbij.

4. Pan van het vuur halen en alles met de staafmixer pureren. Salie erbij doen, op smaak brengen met peper en zout en de pan weer even terug op het vuur zetten.

5. Laagje tomaten/pompoen saus in de ovenschaal doen, dan lasagnebladen, dan laagje bietjes, eindig met laagje geitenkaas.

Dit herhalen totdat de saus op is. Laatste laagje geen  bietjes doen en afsluiten met wat meer geitenkaas

6. Ongeveer 30 minuten in de oven zetten. Eventueel met wat aluminium folie afdekken als het te snel gaat. 

7. Bij het serveren nog een beetje salie eroverheen doen.

Eetsmakelijk!